Toptalenten over de grens


woensdag 19 april 2017

In het kader van Topcoaches voor Toptalent gingen logistieke toptalenten naar het Europees Parlement in Brussel. Hot-topics in de logistiek zoals rij- en rusttijden, Brexit, lobby en drones, passeerden de revue. Een verslag van de dag door de ogen van toptalenten Colette Droppers en Anoek Verhoeff.

De dag begon met een autorit van ruim drie uur richting het Europees Parlement in Brussel. Bij aankomst stond er een heerlijke broodjeslunch klaar om bij te komen van de reis.

Het programma startte met een presentatie van Myriam Jans over de logistieke hot-topics waar TLN zich mee bezig houdt. Zo besteedde zij aandacht aan de verschillende regels met betrekking tot rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs in Europa, de Brexit en andere belangrijke onderwerpen vernoemd in een top-10.

Ook interessant was het door Godfried Smit (evofenedex) besproken topic ‘Lobby’. Hier staat samenwerken centraal. De presentatie werd afgesloten met een interactieve case over drones, waarbij er in groepjes nagedacht werd over de voordelen en nadelen vanuit verschillende oogpunten.

Deelnemer Colette Droppers:

"Gedurende de case was het de bedoeling om je te verplaatsen in verschillende stakeholders die te maken kunnen krijgen met drones. Tijdens de case hebben wij ons beziggehouden met de standpunten van TLN, VNV, TU Delft en Lidstaat Nederland op het gebied van drones. Momenteel zijn er nog weinig regels en wetgevingen op dit gebied, waardoor we met een frisse blik voor- en tegenargumenten mochten opstellen. Het was uitdagend en leerzaam om te worden meegenomen in een proces waarbij stakeholders met verschillende belangen samen tot een besluit moeten komen."

Bij het Europees Parlement vertelde Matthijs van Miltenburg van D66 over zijn werkzaamheden als Europarlementariër en zijn belangrijke rol in de transportsector, regionale ontwikkelingen en het belang van samenwerken in deze sector. Daarnaast kregen de studenten meer inzicht in de totstandkoming van Europese wetgevingen en werd er tijdens de rondleiding gekeken in de raadzaal.

Deelnemer Anoek Verhoeff:

"De controle bij de ingang van het Europees Parlement is te vergelijken met een vliegreis naar Amerika, je hoefde nog net niet al je kleren uit te doen. Tijdens onze bijeenkomst bij TLN waren wij hier al voor gewaarschuwd. Gezien de terreurdreigingen is het Europees Parlement erg voorzichtig. Eenmaal in het Europees Parlement kregen we een presentatie van Europarlementariër Matthijs van Miltenburg (D66) die transport in zijn portefeuille heeft. Na zijn interessante verhaal kregen we een rondleiding door het Europees Parlement. Zo hebben we de raadzaal vanuit het persgebied mogen bekijken en gaf Matthijs een toelichting op de raadzaal."

Borrel

In het begin had Matthijs het er al over: de afsluitende borrel. De dorstige studenten hebben genoten van de borrel en later de dag afgesloten met een etentje in de stad om vervolgens weer in de auto te stappen richting Nederland.