vLm kwam over de vloer bij Forbo Assendelft


vrijdag 7 april 2017

Bij Forbo weten ze hoe ze gastvrij bezoekers over de vloer moeten halen, die conclusie kunnen we trekken na onze visite op dinsdag 4 april. Community Noord had dit evenement georganiseerd in samenspraak met ‘West’ en Jong Logistiek Nederland, 20 leden kwamen aan in Assendelft.

We kregen als voorafje een korte bedrijfsfilm te zien. Daarna, verdeeld in drie groepen, was een rondleiding in de Marmoleumproductie, begeleid door professionele gastvrouwen.  Verrassend om te leren dat linoleum- vloerbedekking wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen, van de buitenkant lijkt het namelijk alsof je in een chemische fabriek binnenstapt. Het procedé is eigenlijk al meer dan een eeuw oud, we hebben hier te maken met echt Nederlands industrieel erfgoed, waar een modern oerdegelijk product wordt gemaakt. (Her)gebruik van reststoffen is hier de normaalste zaak van de wereld. Twintig meter hoge droogkamers met kilometers Marmoleum zien er indruk-wekkend uit (zie hier een reportage).

Bijna gevloerd door de verrukkelijke broodjes en soep werden we door René Smit en Marco Reijnders, beiden als manager in de distributie werkzaam, meegenomen naar de andere kant van het complex. In het geautomatiseerde magazijn is de opslag van de ingepakte rollen eindproduct, die rechtopstaand worden weggezet, voor een deel op pinnen (hardlopers) en voor een deel in shuttleopslag met kooien. AGV’s verzorgen hier het intern transport, de nieuwste –slimmere -generatie AGV rijdt tussen de ‘oude’. Het WMS is in eigen beheer ontwikkeld. De fysieke handling van de goederen is boeiend om te zien, waaronder de sorteerinstallatie die wordt gebruikt vooraf aan het laden van vrachtwagens en containers. 

De logistieke afdeling van de locatie Assendelft verzorgt ook de nationale en internationale distributie voor andere fabrieken binnen de holding, zoals die in Krommenie, Coevorden, Schotland en meer. Hiervoor is in 2013 een cross-dock-magazijn gebouwd, het ‘MXD’. Dit was trouwens het eerste magazijn dat het certificaat LEED-goud kreeg, het is bv. zelfvoorzienend in de energie door zonnepanelen.  Na de rondleiding was er nog net tijd voor de bespreking van de casus. In de beginnende schemering liepen we hiervoor terug naar de conferentieruimte op het complex.

Het MXD is eigenlijk al weer te klein voor de hoeveelheid producten en orders die voor de collega’s van andere Forbo-vestigingen worden verwerkt. René en Marco toonde ons indrukwekkend stijgende grafieken van de aantallen picks en aanvulhandelingen. Prognoses worden ver overtroffen, maar ook hebben ze te maken met een verschuiving in de mix van full naar broken pallets en cases. Een vol magazijn leidt ook weer tot extra verplaatsingen, met name ook vanwege de bottleneck van pickplaatscapaciteit, omdat de hoeveelheid SKU’s van de zusterbedrijven stijgt. Men staat bij Forbo voor de keuze extra te investeren of niet. In de discussie konden we als ‘logistiekelingen-onder-elkaar’ tot enkele voorzichtige opmerkingen en vragen komen. We gingen niet ‘tot de bodem’. Voor velen in het gezelschap kwamen er herkenbare punten naar voren. Aan de orde kwamen de positie binnen de holding als logistiek dienstencentrum,  budgetverantwoordelijkheid, outsourcing, prognosebetrouwbaarheid, planningen en assortimentsmix, orderpieken, voorraadallocatie, veiligheidsvoorraad, samenwerking tussen logistiek/sales/financiën in een S&OP-benadering. We hopen met onze bescheiden bijdrage in de bespreking geholpen te hebben in de besluitvorming, als dank voor de hartelijke ontvangst die we als vLm-ers hebben gekregen.

Zie de foto’s voor een sfeerimpressie van dit bedrijfsbezoek (geen binnen-foto’s helaas).