Prijzenregen siert event jonge logistiekers


maandag 25 april 2016

Drie prijzen zijn er donderdag 21 april uitgereikt aan pas afgestudeerden die een topscriptie of promotie onderzoek hebben afgerond en zijn voorgedragen. Marije Noordhoek (VU Amsterdam) won de vLm scriptieprijs voor beste masterthesis, Nadja Luck (HAN) ging naar huis met de oorkonde voor beste bachelor scriptie en Ineke Meuffels (Tilburg University, Ortec) mocht de allereerste Jo van Nunen Prijs in ontvangst nemen.

Tijdens het vLm/JLN Young Potential Event inclusief logistieke speeddate georganiseerd door vLm, JLN, Yacht en Manpower, presenteerden donderdag in verschillende parallelsessies de genomineerden voor de drie te verdelen prijzen, negen kandidaten in totaal, voor een laatste keer hun verhaal aan het publiek.

Beste masterthesis
Marije Noordhoek (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft met haar scriptie een raamwerk ontwikkeld om de prestaties van complexe logistieke ketens te analyseren en visualiseren zoals gemiddelde voorraad, doorlooptijd en doorstroomsnelheid. Door gebruik te maken van een iteratief proces van simulatie en optimalisatie biedt deze scriptie als eerste een raamwerk om voorraadniveaus te optimaliseren in een multi-echelon netwerk met een (s, S) voorraadbeleid, backorders en een opgelegde fill rate. 'Academische heel sterk. Marije laat met de methode die ze heeft gebruikt een nieuw toepassingsterrein zien', aldus juryvoorzitter Jack van der Veen, en ze verdient daarmee de titel beste master scriptie.

Beste bachelor scriptie
Nadja Luck (HAN) heeft zich gebogen over een logistiek vraagstuk van kledingmerk Michael Kors. Ze heeft onderzocht hoe de planning van dit bedrijf zo verbeterd kan worden, dat de opslagruimte wordt verminderd en de tijdige zichtbaarheid en beschikbaarheid van de goederen stijgt. De van oorsprong Duitse Luck is met haar scriptie eerder ook al in de prijzen gevallen. Reden dat ze ook op het podium van dit event, dat bij EVO in Zoetermeer werd gehouden, niet mocht ontbreken. De jury van de vLm scriptieprijs prees haar goedgeschreven scriptie. 'Er zat veel diepte in en ook het gebruik van het aspect ‘change’ en de impact voor het bedrijf zat er goed in verwerkt', aldus juryvoorzitter Jack van der Veen, die in het dagelijks leven vLm-voorzitter en Professor SCM aan Nyenrode Business Universiteit is.

Eerste Jo van Nunen prijs
Een promotie onderzoek die goed de brug weet te slaan tussen theorie en praktijk. Dat is het proefschrift dat de Jo van Nunen prijs verdient. “Dat sluit aan bij wat mijn vader wilde”, zegt Aimée van Nunen, dochter van de in 2010 overleden Professor Jo van Nunen, waarnaar de prijs is genoemd. Van Nunen stond bekend als bruggenbouwer tussen theorie en praktijk. Velen herinneren zich nog de pragmatische spreekbeurten die hij kon geven, vaak doorspekt met humor. Van Nunen zag liever niet dat hij in de wetenschappelijke hoek werd gedrukt. “Je kon hem op de kast krijgen door te zeggen dat hij een theoreticus is”, aldus Aimeé van Nunen.

Het ontwerp voor weg- en luchtnetwerken dat Ineke Meuffels maakte voor TNT Express won donderdag 21 april de Jo van Nunen prijs. Juryvoorzitter Professor Albert Veenstra over het onderzoek van de winnares: “De wetenschappelijke bijdrage van het onderzoek is erg goed. Je staat met één been in de universiteit en één in het bedrijfsleven bij Ortec. Dat jij op die manier je proefschrift hebt geschreven heeft heel erg meegewogen om jou deze prijs toe te kennen.” Meuffels, die Econometrie heeft gestudeerd en nog altijd werkzaam is bij Ortec, won eerder al de prestigieuze internationale Franz Edelman award met het programma van TNT Express waar haar onderzoek onderdeel van uitmaakte. Uit handen van Amée van Nunen krijg zij donderdag de bijzondere award uitgereikt die bij de Jo van Nunen Prijs hoort.

Bron: Logistiek.nl/Annemiek Jorritsma