Succesvol bedrijfsbezoek bij Toyota Material Handling in Ede


dinsdag 21 juli 2015

Een kleine vijftig deelnemers bezocht op 20 mei Toyota Material Handling (TMH) in Ede. Na een kort welkom en opening van de bijeenkomst door Frank Dotman van LeanConsult, verzorgde algemeen directeur van TMH Pank Hertsenberg een uitgebreide presentatie over de principes, activiteiten, producten en diensten van TMH. Hij gaf onder meer toelichting op het door Toyota gehanteerde principe people – profit – planet. TMH was zeer vereerd met het bezoek, benoemde de grote opkomst en professionaliteit van de deelnemers als positief en inspirerend en gaat aan de slag met de waardevolle input van de deelnemers. 

Hoewel de fysieke samenvoeging en integratie van de voormalige “losse” entiteiten van TMH nog maar relatief kort geleden in gang is gezet, ademt het bedrijf volgens de bezoekers een sterke continuous improvement cultuur. Heel veel krachtige visuele punten zorgen voor steeds terugkerende uitleg over het wat, waarom en hoe. Uiteraard verbeterborden met Hoshins en proces diagrammen, ontworpen voor dagelijks terugkerende reflectie als basis voor verbetering. Ook het Daruma principe – duurzame samenwerking met lange termijn focus wordt steeds opnieuw onder de aandacht gebracht. Op veel plekken zie je medewerkers dan ook intensief overleggen. Maar ook de basisprincipes in enorme lettergrootte op de deuren van vergaderruimtes.

TMH is gevestigd in een slim ontworpen en zeer modern gebouw waar veel licht binnentreedt en weinig energie wordt verbruikt. Tijdens de rondleiding werden deelnemers gevraagd goed op te letten op wat ze goed vinden en wat in hun ogen beter zou kunnen. Ook TMH is niet perfect dus de bezoekers brachten tijdens de netwerkborrel een flink aantal verbeterpunten naar voren. Maar ook de pluspunten werden benoemd. 

Na de presentatie van Pank Hertsenberg gaf Frans Bosman van FJ Bosman Interim ons zijn visie op de actuele ontwikkelingen in de markt van rolling equipment. Bosman heeft in samenwerking met de VLM community Lean Six Sigma een uitgebreide studie gemaakt van de rolling equipment markt. Hieruit kwam naar voren dat er vele uitdagingen op de markt afkomen op het gebied van verdienmodellen, herinrichting van de keten, besluitvaardigheid en het omgaan met veranderingen. Frans Bosman heeft op het vLm-jaarcongres een soortgelijke presentatie verzorgd. FJ Bosman Interim is gespecialiseerd in onderzoek, analyse en change management in de rolling equipment markt.